o alta legenda

Posted on joi, 10 decembrie 2009
Filed under

n urma cu peste 3000 de ani, pe insula “CEa mai frumoasa” – actuala Santorini, Grecia, exista poporul minoic. Peste acesta, aflat in plina ascensiune economica, s-a abatut o molima necrutatoare, moartea secerand fara mila. La inceput – adultii, pentru ca mai apoi sa atace si universul “celor mici”. “Cei mari” crezand ca zeii au aruncat asupra lor un blestem au luat decizia ca toti copiii loviti de molima sa fie ucisi, prin aruncarea lor in mare dupa ce acestia vor fi legati cu bolovani, care sa ii afunde in mare. In tot acest timp, un copil – neatins de molima – era singurul dintre toti minoicii care incerca sa aline durerile copiilor, cu care inainte ca boala sa-i atinga sa juca pe stancile insulei. Adultii – neatinsi de molima – il ceratu si il bateau mereu pe copil, ca sa nu se mai atinga de copiii “blestemati”. "O sa mori si tu si pe ei nu-i mai scoti din blestemele zeilor. O sa mori de prost ce esti, de asta o sa mori" ii tot repetau parintii si ceilalti adulti. Intr-o zi, copilul – plin de intelepciune- le-a spus: "Nu e prostie, ci e bunatate. Chiar daca mor, mor impacat. Pentru ei, chiar de stiu si ei ca vor muri, fiecare cuvant spus, fiecare rana ingrijita conteaza. Chiar daca nu ii scap din ghearele blestemului".

In cele din urma, copiii bolnavi – circa 30 la numar – au fost legati cu pietre si dusi in largul marii, unde au fost aruncati. Cei care i-au dus se intorceau bucurosi ca au scapat de blestemul ucigator, dar cand au ajuns la mal au vazut copiii pe un loc unde inainte era stanca, iar azi era plin de verdeata, cu pomi fructiferi si legume. Si crini albi. Adica era puritatea lor. Au chemat pe toti, dar niciunul nu putea sa paseasca in locul unde erau copiii. Un zid invisibil ii bloca. Un singur om s-a putu apropria si intra in vorba cu ei. Copilul ingrijitor, renegat de familie. Copiii erau acum sanatosi. Minunea se infiripase, cand pana si speranta isi gasise moartea.

Cum au scapat copiii de la moarte? Cand au vazut ce fac oamenii, Zeus, zeul suprem al Olimpului, si Hines, zeul marilor, au hotarat sa salveze copiii, sa le dea tot ce este necesar pentru supravietuire. In schimb, i-au pedepsit pe minoici. Marele vulcan a erupt. Una dintre cele mai mari eruptii de atunci si pana in vremurile noastre. Toti minoicii au fost ucisi de lava fierbinte. Mai putin cei 30 de copiii si copilul ingrijitor, caruia – dupa moartea sa – Zeus l-a facut zeul bunatatii. Daca n-ar fi fost el, nu ar mai fi avut cine sa il impresioneze pe Zeus.

Celor 30 de copii li s-au spus copiii mariii.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Comments

Leave a Reply

spune ce ai gandesti