Procesul … Cauza: între a intra în normalitate şi între a fi închis în continuare în el

Posted on vineri, 11 decembrie 2009
Filed under , , , , , ,

Adrian Roman are 8 ani. Şi autism infantil. Înlăuntrul său se află o lume minunată doar a lui, pe care nu ştie, nu găseşte vreo modalitate să să ne-o împărtăşească şi nouă. Încearcă şi uneori ne arată o mică parte din America lui. Părinţii lui, Edit şi Daniel Roman, zîmbesc. Ştiu că este un pas în faţă, dar că mai sunt o grămadă de paşi de făcut. Poate, cu timpul şi sub îndrumarea părinţilor, va putea să ne prezinte America lui. Dar pentru asta are nevoie de ajutor.

Familia Roman locuieşte în Sighişoara. Tatăl lucrează ca pompier, mama e casnică. E nevoită să stea acasă şi să aibe grijă de Adrian, minunea lor. De fiecare dată când cineva îi ajută – după cum poate – şi stă de vorbă cu Edit, aceasta are lacrimi în ochi. E felul ei de a mulţumi sincer. Ştie că fiecare minute trecut va îngreuna aducerea la normalitate a copilului ei. Pentru ea, orice ajutor e binevenit.

25.000 de euro – costurile

După lungi drumuri la medici şi logopezi, după sute de ore petrecute în faţa PC-ului, pe net, Edit a găsit o modalitateo soluţie. Terapia ABA. Mama a încercat să ţină ea locul terapeutului, informându-se despre cum pe net. Rezultatele s-au văzut. “A făcut mari progrese din punct de vedere cognitiv şi afectiv,a învăţat cifrele, culorile, literele, chiar formează cuvinte cu literele din alfabetar sau pe tastatură, ştie id-urile de messenger şi parolele corespunzătoare, se imbracă şi se dezbracă singur, mănâncă la masă folosind tacâmurile. Cel mai mult îi place să se joace în bucătărie, să pună legume în vase şi se preface că găteşte”, spune mama lui Adrian. Dar fără un terapeut, specializat pe terapiile ABA, rezultatele nu mai pot creşte. Costul terapiei se ridică la circa 25 de mii de euro, suma imensă pentru familia Roman. Adrian ne poate arată America sa, dacă îl ajutăm. Punînd mână de la mână, puţin câte puţin, putem înfăptui o minune. Adrian să se descurce singur.
Dacă doriţi să îl ajutaţi la Banca Raiffeisen, filiala Sighişoara, pe numele tatălui său, Roman Daniel, următorul cont: RO98 RZBR 0000 0600 0360 5768. De asemenea, dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii sau ati mai trecut prin asemenea cazuri şi puteţi să o consiliaţi/ajutaţi pe mama lui Adrian, puteţi suna la nr. de tel.:0751.18.51.23 , îi puteţi scrie pe adresa de e-mail: roman.edit@gmail.com. De astfe, dacă doriţi să îl vizitaţi pe Adrian, iată adresa:Aleea Panselutelor,nr.15,ap.7, Sighişoara, jud. Mureş.

PS.: În ţară sunt, din cîte ştiu eu, maxim 8 centre în care se derulează terapia ABA (Iaşi, Timişoara, Bucureşti, etc). Centre aparţin unor fundaţii, însă se lucrează cu mai mulţi copii şi plăteşti o sumă între 600-2000 de lei pe lună.
PS.2: În prezent circa 500 de comentarii nu sunt publicate. Asta din mai multe motive, printre care şi acela că dacă donezi nu trebuie să te lauzi că faci o faptă bună. În afară de aceasta, va rog nu mai ne întrebaţi dacă merită sau nu să donezi. Am specificat clar ca informaţiile prezentate sunt veridice. Şi, în fond, nu sunt eu (şi nici cei ce scriu aici) în măsură să judece dacă da sau nu.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati

Comments

Leave a Reply

spune ce ai gandesti